lekka.pl

Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Związek bez miłości
(1 przeglądających) (1) Gość

TEMAT: Związek bez miłości

Związek bez miłości 6 lata, 6 mies. temu #5590

• Wanilia
  • Moderator
  • :)
Mam do was pytanie Co myślicie o związkach dwojga ludzi, w których nie ma miłość. Jest za to sympatia i ogromy szacunek do drugiego człowieka, przywiązanie, może nawet coś, co nazywamy przyjaźnią, zaufanie... Wspólne zainteresowania i wspólne cele... Czy to wystarczająca podstawa do małżeąstwa i wspólnego życia... Czy może po jakimś czasie oboje lub jedno z partnerów poczują, że czegoś w ich życiu brakuje i jednak to nie było to... Czy miłość jest podstawą wszystkiego, czy wszystko na niej trzeba budować?
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Jak myślicie?

posprzątane 24. 06. 2007 - Reese
Ten obraz jest ukryty dla gości. Zaloguj się lub zarejestruj aby go zobaczyć.

"Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy!" - Stanisław Jerzy Lec

6 lata, 6 mies. temu #52139

• erica_kane
  • Tubylec
  • Może jeszcze w dwóch słowach? Kasia-zmieściłam sie nawet w jednym ;)
Zaufanie,przyjaźą,porozumienie dusz jest o wiele ważniejsze i trwalsze od chemii zauroczenia i chwilowej fascynacji..Na takich fundamentach powinno budwac się związki i dlatego myślę,że będzie on długi i stabilny..Miłość przychodzi z czasem i przy odpowiedniej pielęgnacji nie wygasa..
Trudniej przejść z zauroczenia(które moze trwać nawet 2 lata) w stan kochania..a w przypadku jaki opisujesz ona przyjdzie tylnymi drzwiami,zupełnie niepostrzeżenie,ale wierzę,że będzie..
Wszytsko zalezy od ludzi w związku,ale jeżeli decydują się na taki układ to sądzę,że potrzebują spokojnego emocjonalnie życia.
Nie ma już przyszłości,ale jest nadzieja,rodzi się w krzyku,a w ciszy umiera.

6 lata, 6 mies. temu #52140

Moim zdaniem milosc, zauroczenie, fascynacja druga osoba.. bardziej potrzebne sa przy zwiazkach mlodych par. Czasem to wszystko wygasa, ale zostaje przywiazanie i wowczas to jest podstawa udanego zwiazku. Wydaje mi sie, iz wymienione argumenty sa wrecz podstawami udanego, dojrzalego zwiazku.
Milo jednak popatrzec na pary z 10-20 letnim stazem nadal w sobie zakochanych.

6 lata, 6 mies. temu #52141

• Ivett
  • Tubylec
A moze to wlasnie jest milosc? Nie pozadnie, cielesna fascynacja tylko zaufanie, przyjazn, szacunek, "nauczenie sie drugiej osoby" i zaakceptowanie jej wad?! Sama nie wiem.. Ludzi potrafia kochac sie prze 50-60 lat wiec musi cos w tym byc

6 lata, 6 mies. temu #52142

• Gumis
  • Przyspawany
  • Dosc wysoki, ladnooki i do tego baby na mnie leca ;P XD
To jest wlasnie strzal w 10 Otoz milosc sklada sie z kilku pojec takich jak przyjazn, zaufanie itd i to wg mnie jest strasznie trwaly fundament. Jesli istnieje w zwiazku przyjazn czy zaufanie, ale jedna ze stron czuje, ze nie bedzie to nigdy milosc to juz znacznie gorzej. Wg mnie zwiazek warto utrzymywac, gdy mamy ta pewnosc, ze milosc sie pojawi. Ciagniecie czegos tylko dlatego, ze istnieje jakies przyzwyczajenie, przyjazn czy poprostu dobra zabawa to poprostu niewystarczajace. Poczatkowo moze byc fajnie, ale z czasem zacznei wszytsko sie sypac. Za przyklad podam np to, ze wiele zwiazkow z czasem decyduje sie na dzieci i gdy zjawia sie bobas, a w zwiazku nie ma dalej tej milosci zaczyna wszytsko sie sypac. Podsumowujac - wg mnie nie warto ryzykowac tylko dlatego, ze cos jest, ale nie bedzie to milosc... no chyba, ze mamy jakies przeczucia co do jakis zmian

6 lata, 5 mies. temu #52143

• Kinga_
  • Wkręcony
Moim zdaniem miłość powinna być podstawą każdego związku.Wiadome że najpierw jest zauroczenie i nie mamy pewności że zmieni się w prawdziwe uczucie.Jak na mój gust to taka prawdziwa miłość powinna się opierać na wszystkich cechach które wymieniłaś , ale musi być między dwojgiem ludzi jakieś uczucie, więź.Małżeąstwo to taki jak dla mnie związek na całe życie więc lepiej najpierw poczekać na uczucie bo co będzie jeśli się ono nie pojawi ??......każdy z nas potrzebuje miości i będzie jej szukał , nie wieże że jeśli nie pojawi się ono przez dłuższy czas to że rzadne z was nie bedzie go szukało gdzie indziej.......i co wtedy z tym małżeąstwm ??
Moderatorzy: Wanilia, annaoj, Reese, Magda M
Wygenerowano w 0.55 sekundy
You are here: Home | Forum