lekka.pl

Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

ULUBIENI ARTYŚCI
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: ULUBIENI ARTYŚCI

ULUBIENI ARTYŚCI 5 lata, 10 mies. temu #8483

• Blair Witch
Założyłam temat żeby rozkręcić troszkę ten dział, bo widzę, że nieco zamiera, cicho wszedzie, glucho wszedzie:)
Jak w temacie - macie ulubionych rzeźbiarzy, malarzy, grafików, architektów?
Ja z architektów uwielbiam Gaudiego, jego dzieła są po prostu niesamowite, niepowtarzalne...z malarzy- dali, vermeer (zwlaszcza po filmie "dzieczyna z perla"), rafael santi, hieronim bosch, max ernst, g.klimt, f.goya, freidrich, prerafaelici (przepiekne Ofelie) z rzeźbiarzy- bernini, abakanowicz,rodin, antonio canova(przepiekna rzezba amor i psyche), ze wspolczesnych Siudmak i przepiekne aczkolwiek drapiezne grafiki L.Royo...

Jesteście wrażliwi na sztukę, czy raczej Was to nuży, omijacie galerie sztuki szerokim łukiem?

5 lata, 10 mies. temu #70841

Jeśli mowa o rzeźbiarzach, grafikach i architektach to szczerze powiedziawszy moja wiedza na ich temat sięga czasów podstawówki i mojej nauki na plastyce, czyli ogólnie rzecz biorąc totalnie sie nie znam
Kiedy mowa o malarzach zaczyna być troche jaśniej - zarazona pasją taty uwielbiam impesjonistów i ich obrazy. Po za tym oczywiście zachwyca mnie Dali ale tu chyba nie jestem wyjatkiem

5 lata, 10 mies. temu #70842

• Doriss
  • Tubylec
Ja byłam w galerii Salvadora Dali w Hiszpani w Figueres ale jakoś mnie nie zachwyciły jego dzieła ( oczywiście są wyjątki) Może nie rozumiem prawdziwej sztuki, dla mnie jego dzieła są albo zbyt proste albo zbyt dziwaczne

5 lata, 10 mies. temu #70843

• Dharma
Moimi najulubieąszymi artystami są (ach jak patriotycznie to zabrzmi) Jacek Malczewski i Zdzisław Beksiąski. Malczewski świetnie łączy baśniowośc (to, co najbardziej lubię) z elementami ludowymi i historycznymi...nie boi się używać zdecydowanych kolorów tam, gdzie trza i przygasać je, żeby wszystko współgrało ze sobą.
Beksiąski jest już zupełanie "z innej bajki" zarówno jego malarstwo, jak i grafika są tak cholernie mroczne, ale nie przerażają, tylko f a s c y n u j ą, nie do wiary jak jeden umysł może wymyślić takie obrazy...wymyślić to 1/2 sukcesu, ale żeby tak przenieść to na płótno, to już jest SZTUKA. Wkurzają mnie opinie innych, że jego wizje to efekt jakichś traumatycznych przeżyć... w koącu to, że uwielbiam jego mroczne obrazy nie znaczy że muszę mieć też taki zwichrowany, mroczny charakter.
Zainteresowanych odsyłam www.beksinski.pl
Za Salvadorem nie przepadam. Jak byłam mała, to rodzice czasem odwiedzali zanjomych. Siedziałąm tam godzinami i się męczyłam, jedno co pamiętam z tych wizyt, to plakat- reprodukcja Daliego naklejony na drzwi szafy, troszkę zakryty paprotką... naga kobieta, strzelba i dwa tygrysy...jak dla mnie to było dziwne i okropne. I tak zostało do dzisiaj ...dodatkowo kojarzy mi się to z jakims kiczem który panował tam w mieszkaniu i takie mam wrażenia do dzisiaj.

5 lata, 6 mies. temu #70844

• twister shee.p
  • Świeżaczek
  • Zabawna, miła, uszczypliwa... interesuje mnie fotografia i dobra muzyka.Jak każda kobieta uwielbiam kosmetyki i mogę o nich rozmawiaŚ bez koąca... Lubię dobrze się bawiŚ w gronie znajomych i poznawaŚ nowych ludzi, nowe miejsca... Lubię gotowa
Jeśli chodzi o Salvadora Dalli... Artysta ten uważał się za geniusza ponieważ miał zaburzenia emocjonalne i musiał jakoś walczyć z kompleksami.. całkowicie zdominowany przez jedną kobietę- Galę, jego żonę i zarazem pierwszą kobitę która dała mu zaspokojenie sexualne, można powiedzieć... że rozprawiczyła go. Gala dbała by miał zawsze odpowiednio trwały werniks, pedzle z najleprzego włosia, farby... bo o tym Dalli nigdy nie pamiętał.Był zbyt roztrzepany. Pozatym Gala doskonale wiedziała co robić by nie hamować jego geniuszu... dawała mu wiele przestrzeni potrzebnej do swobodnego tworzenia... i tym samym zupełnie go omotała.Była jego muzą...
(i tutaj przejdę do twórczości)
"Galatea" przedtawia głowę Gali (ukochanej Salvadora) w formie Galaktyki... widzimy tutaj planety, ułozone w sopsub bardzo symetryczny... widzimy tutaj że Artsta uważa modelkę za więcej niż człowieka, być może jest dla niego całym światem, wszechświatem, być może buduje jego własny świat, symetria ułożonych planet może zdradzać iż Gala jest niesamowicie poukładana i patrząc na zyciorys artysty i moją notkę powyżej nasówa się dość istotny wniosek... Gala daje Salvadorowi poczucie bezpieczeąstwa z racji, dbania o harmonię, porządek jego świata... świata haotycznego artysty z kompleksami w którym Dalli już dawno by się zagubił gdyby nie jego muza...
://www.andriaroberto.com/Salvador%20Dali%20-%20Galatea%20Of%20The%20Spheres.jpg
Polecam ://www.daligallery.com/

5 lata, 1 miesiąc temu #70845

• Przyspawany
Ja powiem tak mi osobiście podobają się jego obrazy, są inne od dzieł reszty malarzy. Ale szczerze to myślałam, że jestem jakimśwyjątkiem, który lubi tego malarza, bo ludzie z mojego otoczenia jakoś za nim nie przepadają...
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Wanilia, annaoj, Reese, Magda M
Wygenerowano w 0.51 sekundy
You are here: Home | Forum