lekka.pl

Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Wątpliwości językowe
(1 przeglądających) (1) Gość

TEMAT: Wątpliwości językowe

Wątpliwości językowe 6 lata temu #8157

• fanuska
  • Tubylec
  • I`m not a number. I`m a FREE MAN!
Jest pewna rzecz, która mnie irytuje strasznie. Mianowicie pisownia wyrazów "go", "ją", "jego" itp. z dużej litery.
Wiem, że to świadczy o czacunku, ale irytuje mnie to, ponieważ:
- zawsze wpajano mi, że wazne jest, aby z wielkiej litery pisać Cię, Ciebie, Twoje
- uczono mnie, że Jego, Go itp. pisze się z wielkiej litery w przypadku, kiedy piszemy o Bogu lub o kimś, do kogo mamy na prawdę wielki szacunek (np. papieża).
A tu zonk. W dziale sercowym non stop widzę takie rzeczy. "Jak Go oczarować?" Czy to nie jest już przesada?
Wiem, że mój temat może być bez sensu, ale zastanawiam sie, czy to ja się mylę, czy wszyscy sobie ubzdurali, że takie cześci mowy też się pisze z wielkiej litery. HM
Lepiej zużywaŚ się, niż rdzewieŚ.
Denis Diderot

6 lata temu #69920

• Wanilia
  • Moderator
  • :)
Wyrazy, które wymieniłaś noszą nazwę zaimków. Są to części mowy, do której należą wyrazy niepełnoznaczne, które jednak – w znacznym kontekście zastępują lub mogą zastąpić pełnoznaczne rzeczowniki. Wspomniane przez Ciebie zaimki osobowe i dzierżawcze pełnią w zdaniu taką samą funkcję, jak zastępowane części mowy. I tutaj zastępują rzeczowniki - konkretniej imiona Tak więc, nie jest błędem, jeśli tego rodzaju zaimki piszemy wielką literą, przeciwnie, jak już wcześniej wspomniałaś, to oznaka szacunku. Czy mnie to drażni? Oczywiście, że nie
Ten obraz jest ukryty dla gości. Zaloguj się lub zarejestruj aby go zobaczyć.

"Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy!" - Stanisław Jerzy Lec

6 lata temu #69921

• Gumis
  • Przyspawany
  • Dosc wysoki, ladnooki i do tego baby na mnie leca ;P XD
Strasznie dziwne rzeczy Cie irytuja Mnie znacznie bardziej wkurza jak ktos robi bledy ortograficzne w dosc oczywistych wyrazach, a na forum mozna czesto to zauwazyc. Wcale mi nie przeszkadza jesli ktos "go" czy "ja" napisze z duzej litery, a z tego co napisala nasza forumowa polonistka (kilka zdan nawet zrozumialem ) Wanilia to tak musi byc

6 lata temu #69922

• erica_kane
  • Tubylec
  • Może jeszcze w dwóch słowach? Kasia-zmieściłam sie nawet w jednym ;)
a ja się tego nauczyłam od Mojego Dawidku i już wszystkie wyrazy jakie są dla mnie ważne pisze dużą literką..i w moim mniemaniu to wcale nie jest błędem ortograficznym.Na przykład: Nasze spotkania,Dawidkowa bluzka..
Nasze , Wasze,Jego, Mu, Tobie pisze zawsze z dużej litery w smsach i e-mailach.Uznaję to jako oznakę szacunku i sympatii..Trzeba sie tylko na polskim pilnować.
Nie ma już przyszłości,ale jest nadzieja,rodzi się w krzyku,a w ciszy umiera.

6 lata temu #69923

• Wanilia
  • Moderator
  • :)
W gwoli ścisłości

"Użycie wiejkiej litery ze względów uczuciowych i grzecznościowych jest indywidualną sprawą piszącego. Przepisy ortograficzne pozostawiają w tym wypadku dużą swobodę piszącemu, ponieważ użycie wielkiej litery jest wyrazem jego postawy uczuciowej w stosunku do osób do których pisze, lub w stosunku do tego, o czym pisze."

"Wielką literą piszemy nazwy osób, do których się zwracamy(...) Pisownia wielką literą obejmuje również przymiotniki i zaimki, ktłre się odnoszą do tych nazw osób."

Nowy słownik ortograficzny PWN , red. E. Polaąski, Warszawa 2002, s. XLVI
Ten obraz jest ukryty dla gości. Zaloguj się lub zarejestruj aby go zobaczyć.

"Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy!" - Stanisław Jerzy Lec

6 lata temu #69924

• fanuska
  • Tubylec
  • I`m not a number. I`m a FREE MAN!
Gumis - w koącu jestem kobietą i z róznych przyczyn różne rzeczy mogą mnie irytować Może trochę przesadziłam z tym "irytuje strasznie", ale jednak.

Troche mi rozjaśniliście umysł. W dalszym ciągu wydaje mi się, że jeżeli ktoś pisze o kimś, kogo nie zna (np. ja wypowiadałabym sie o kuzynce osoby, która napisała coś na forum i pisałabym Ona), to lekka przesada, a to się tutaj zdarza. Już co innego, kiedy piszę o swoim chłopaku, albo o kimś naprawdę bliskim. Ale swoboda jest, wiec kłócić się nie będę.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi. :]
Lepiej zużywaŚ się, niż rdzewieŚ.
Denis Diderot
Moderatorzy: Wanilia, annaoj, Reese, Magda M
Wygenerowano w 0.56 sekundy
You are here: Home | Forum