lekka.pl

Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Lektury
(1 przeglądających) (1) Gość

TEMAT: Lektury

Lektury 6 lata, 5 mies. temu #3850

• fanuska
  • Tubylec
  • I`m not a number. I`m a FREE MAN!
Lektury - zmora niektórych osób. Kupe nudy, przez którą trzeba się przedrzeć. Dla innych to całkiem miła rozrywka, która nie sprawia problemu.
Ja nie podchodzę do lektur z takim wstretem. Ale często zabierają mi czas, który mogłabym poświęcić na inne, ciekawsze książki. Mam jeszcze zastrzeżenia do układu lektur. Moja nauczycielka ułożyła nam je dosyć dziwnie. Najpierw kazała nam czytać poraz setny "Opowieść wigilijną", która znamy na pamięć. Potem "Krzyżaków" - dwa tomy książki, która jest pisana archaizmami. Wszystko było tak dziwnie przeplatane. Książki proste, ciekawe koło trudnych, czasem nudnych.

Jak to jest z wami? Czy dla was lektury to na prawdę taka męczarnia jak dla 3/4 mojej klasy? I dla czego tak jest? Moze istnieją inne powody, oprocz tych, ze wielu młodych ludzi po prostu nie jest przystosowana do czytania czegokolwiek?
Lepiej zużywaŚ się, niż rdzewieŚ.
Denis Diderot

6 lata, 5 mies. temu #35603

Dla mnie lektury nie są ciekawe przez co nie chce mi się ich czytać...jest wiele fajnych książek...o zyciu bardziej dzisiejszym.....a my czytamy stare książki, które do niczego nie prowadzą....a Krzyżacy autorsta Sienkiewicza powinny być wycofane z zbioru lektur bo prawie nikt ich już nie czyta...wszyscy lecą z opracowania...Lekturu nie są książkami na czasie i strasznie nudzą, przez co młodzież zniechęca się do czytania...i coraz mniej osób czyta książki...coraz wolniej czyta dzisiejsza młodzież....może powinien zostać zmieniony zbiór lektór...

6 lata, 5 mies. temu #35604

Ja i przez gimnazjum i przez liceum zawsze leciałam na streszczeniach i powiem ci że lepiej na tym wychodziłam niż te osoby które przeczytały ksiażki. U mnie wymagano szczegółów które można było wyłapać jedynie w opracowaniach, dlatego szkoda tracić czasu na zbędne czytanie;)

6 lata, 5 mies. temu #35605

• fanuska
  • Tubylec
  • I`m not a number. I`m a FREE MAN!
poprostu_my - mówisz, że "Krzyżaków" nikt nie czyta. I chyba racja. Ja przeczytałam tylko pierwszy tom, a i tak nie w całości. A w mojej klasie (23 osoby) była tylko JEDNA osoba, która przeczytała obydwa tomy. No i jeszcze moja nauczycielka, która omawianie zaczyna, za przeproszeniem, od dupy strony. Może na prawdę jestem ograniczona, ale muszę przyznać, że nie wiem po co czytaliśmy "Krzyżaków". Opis bitwy pod Grunwaldem i tak był w podręczniku i czytając ten opis na prawdę się wczułam. A po dwóch tomach książki już raczej nic by mnie nie ruszyło.
Lepiej zużywaŚ się, niż rdzewieŚ.
Denis Diderot

6 lata, 5 mies. temu #35606

fanuska - "Krzyżaki" są nam nie potrzebne kompletnie...co nam da ich przeczytanie? Na moją główkę to nam da to, że troszkę se język połamiemy! Spis lektur powinien być zmieniony!!! Wyobrażacie sobie za 50 lat dzieci czytające "Krzyżaków"?

6 lata, 5 mies. temu #35607

• Wanilia
  • Moderator
  • :)
Zauważyłam jedną rzecz, mianowicie, jeśli jakaś książka jest wpisana w kanon lektur szkolnych, już na wstępie, bez czytania jest klasyfikowana jako beznadziejna... To trochę krzywdzące, bo nie wszystkie one są nieciekawe...
Zgadzam się z Waszym wcześniejszym stwierdzeniem, że kanon lektur powinien zostać zmodyfikowany, aczkolwiek nie powinny w nim znaleźć się książki typu „Pamiętnik księżniczki”...

poprostu_my napisał:
fanuska - "Krzyżaki" są nam nie potrzebne kompletnie...co nam da ich przeczytanie? Na moją główkę to nam da to, że troszkę se język połamiemy! Spis lektur powinien być zmieniony!!! Wyobrażacie sobie za 50 lat dzieci czytające "Krzyżaków"?

Po pierwsze nie „Krzyżaki” a „Krzyżacy” Po drugie ta książka nie jest aż tak zła... Jesteśmy tylko do niej uprzedzeni z racji tego, że do cienkich nie należy i jest lekturą szkolną, co już na wstępie zniechęca do czytania... A co Nam da jej przeczytanie? Przede wszystkim rozwinie Naszą wyobraźnie, pozwoli Nam uniknąć mnóstwa błędów językowych, a i przeciez wypada choć trochę poznać twórczość pisarza, który został uhonorowany Nagrodą Nobla...
Ten obraz jest ukryty dla gości. Zaloguj się lub zarejestruj aby go zobaczyć.

"Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy!" - Stanisław Jerzy Lec
Moderatorzy: Wanilia, annaoj, Reese, Magda M
Wygenerowano w 0.54 sekundy
You are here: Home | Forum