lekka.pl

Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

BRAK OKRESU - ale nie jest to ciąża
(1 przeglądających) (1) Gość

TEMAT: BRAK OKRESU - ale nie jest to ciąża

BRAK OKRESU - ale nie jest to ciąża 7 lata temu #5177

• Wanilia
  • Moderator
  • :)
W tym miejscu zadajemy pytania odnośnie spóźniającego się okresu, ale nie z powodu domniemanej ciąży.

! Pierwsze miesiączki mogą być nieregularne. Powodem są często cykle bezowulacyjne. Uważa się to za naturalny stan fizjologiczny, jednak warto skonsultować ten problem z lekarzem. Stan ten normuje się po upływie 1 - 1,5 roku.

! Najczęstszym powodem zatrzymania miesiączki jest/są
- gwałtowne odchudzanie,
- duża nadwaga,
- zbyt intensywne ćwiczenia,
- niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
- cukrzyca,
- niektóre leki (np. środki psychotropowe)
- zaburzenia hormonalne,
- odstawienie hormonalnych środków antykoncepcyjnych,
- stres,
- zmiana klimatu,
- alkohol,
- nieregularny tryb życia,
- brak snu, zmęczenie.

Nieregularne cykle oraz brak miesiączki należy skonsultować z lekarzem!
Ten obraz jest ukryty dla gości. Zaloguj się lub zarejestruj aby go zobaczyć.

"Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy!" - Stanisław Jerzy Lec

7 lata temu #42677

• ANKA
  • Świeżaczek
Mam 17 lat. Współżyłam już z chłopakiem. Za każdym razem zabiezpieczaliśmy się prezerwatywą. Od pewnego momentu zaczęłam miewać dziwne miesiączki. Np. ostatnio dostałam 13-20, a następną dostałam dziś czyli 25. Czy to normalne. Takie coś zdarzyło mi się pierwszy raz. Proszę o pilną odpowiedź.

7 lata temu #42678

• **Dj_Diablica**
  • Tubylec
  • Mam na imie Agnieszka i mam 16 lat =) Nie będe pisaŚ tutaj nic o sobie bo tak naprawdę jak mnie troszke poznacie to sami ocenicia jaka jestem =] Jedni mogą mnie polubiŚ,a inni nie.Pozdrawiam :* :P
Witam =]

A nie brałaś jakiś antybiotyków,tabletek albo coś w tym stylu..??
<br>
<I>...^Życie jest piękne,gdy się żyŚ umie^...</I>

7 lata temu #42679

• Harmonetka
Aniu, oczywiście, że bym się martwiła. Po prostu i tak nie rozwiążesz tej sprawy w 10 minut, więc nie ma powodu do nadmiernego pośpiechu. jestem pewna, że najpóźniej do jutra otrzymasz odpowiedź i radę od pani doktor. Ja bym chętnie Ci coś doradziła, ale akurat w tej sprawie moja wiedza niestety nie jest wystarczająca.

7 lata temu #42680

Może to po prostu wpływ stresu? Może zmiany stylu życia? Odchudzania? Zwiększonego wysiłku fizycznego? Na początek polecałabym przyjmowanie preparatu ziołowego castagnus, który nieco reguluje krawawienia, a w razie dalszego rozregulowania miesiączek- kontakt z lekarzem.

7 lata temu #42681

• Kaikiii
Więc twoje cykle powinny być w miarę regularne... Sprawdź czy zaden w wczesniej podanych czynników nie mógł mieć wpływu na nieregularne cykle... Jeśli nadal będzie cie to niepokoić po prostu idź do ginekologa...to chyba najprostszy sposób by być pewną ze jest sie zdrową...
Moderatorzy: Wanilia, annaoj, Reese, Magda M
Wygenerowano w 0.60 sekundy
You are here: Home | Forum