lekka.pl

Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Duszności
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Duszności

Duszności 4 lata temu #13552

Witam!
Mam 18 lat i od bardzo dawna miałam duszności. Mój lekarz rodzinny to zignorował, twierdząc, że to jest coś normalnego. Około dwa lata temu poszłam do innego lekarza, który skierował mnie do pulmonologa. Lekarz specjalista po kilku wizytach nadal nie może stwierdzić, co to jest. MOŻE astma wysiłkowa, ale tego też nie wie. Ponieważ się nasiliło, dostałam zwolnienie z wychowania fizycznego. Od tego czasu zawsze trochę ćwiczę sama w domu, ale duszności się pogłębiają, więc nie wszystko mogę robić. Dostawałam różne leki, które jednak nie działają.
Bardzo chciałabym biegać, ale w takim stanie jest to niemożliwe. Lekarz zaproponował mi schudnięcie o około 5kg, żeby krew mogła szybciej przepływać, a nie "zwalniała" na tłuszczyku. Ale tu kółko się zamyka. Nie mogę schudnąć, bo przy różnych ćwiczeniach się duszę, a nie mogę przestać się dusić, bo nie schudłam...?

Co mogę zrobić?

Dużo przytyłam od leków, które brałam na początku. A teraz jest coraz gorzej (bo nie ćwiczę).
Nie chcę tych obu rzeczy.
Duszności przeszkadzają mi w normalnym życiu, a waga w akceptowaniu siebie.

Karolina

4 lata temu #109172

• MarzenaO
  • Wkręcony
  • Nie lubie pisać o sobie?
Witam..Ja mam też podobny problem do ciebie..Ja też mam duszności ale to przez wysokie ciśnienie, serce..Nieraz są takie dni jak sie zdenerwuje to powietrza nie moge złapać, to wtedy mnie dusi ale czy twoja waga ma coś wspólnego że ty masz dusznosci , dlamnie to sie wydaje śmieszne..Ja żadnych leków na duszności nie brałam , tylko lekarz mi zapisał na cisnienie..A może powinnaś sobie zrobić EKG to wszystko powinno wykazać od czego to masz..Powodzenia

4 lata temu #109173

• Agami
  • Świeżaczek
Witaj,
Ja też miałam długi czas "niezidentyfikowane" duszności, zaczęły się u mnie w wieku 16-17 lat. Brałam różne leki, doraźnie rozszerzające oskrzela. W tym roku (mam 23 lata) moja lekarka powiedziała, ze to jednak astma.
Poproś swojego pulmonologa o zrobienie spirometrii ( najlepiej z próbą rozkurczową), która pomoże ustalić czy ewentualnie nie masz astmy, skoro twoje dolegliwości wciąż trwają. Może pomyśl również o testach alergicznych - w wielu przypadkach duszności mają podłoże alergiczne.
A przede wszystkim głowa do góry ) Na pewno wszystko dobrze się skończy

Odp: Duszności 1 rok, 11 mies. temu #113480

Wprawdzie już trochę czasu minęło, ale może ktoś ma podobny problem. To rzeczywiście może być alergia więc warto zrobić testy. Alergia to jednak nie koniec świata i jest parę sposobów jej leczenia. Wiele cennych informacji znalazłam na stronie *********** . Jednym ze sposobów tam opisanych jest terapia odczulająca przeprowadzana pod okiem lekarza. Tak czy inaczej wizyta u lekarza jest konieczna, ale warto poszukać dobrego lekarza.

Alin-ka11 zapraszam do zapoznania się z regulaminem forum. Magda M
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Wanilia, annaoj, Reese, Magda M
Wygenerowano w 0.47 sekundy
You are here: Home | Forum