lekka.pl

Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

czy prawidlowo wykonuje cwiczenia
(1 przeglądających) (1) Gość
a może trochę ruchu?
  • Strona:
  • 1

TEMAT: czy prawidlowo wykonuje cwiczenia

czy prawidlowo wykonuje cwiczenia 2 lata, 6 mies. temu #111821

cwicze co drugi dzien na steperze ok 40 min co 10 min robie 2 min odpoczynku czytalam gdzies ze miesnie potrzebuja czasu na regeneracjie oprucz tego kazdy dzien rozciagam sie ok 40 min cwicze hantelkami triceps 4 serie po 30 razy biceps 4 serie po 20 razy cwiczenia na klatke piersiowa tzw pompki przy scianie i 20 min cwiczenia na posladki myslicie ze cwiczac w ten sposob uzyskam jakies efekty>?po kazdym treningu wypijam 250ml odrzywki bialkowej prosze o pomoc

Odp: czy prawidlowo wykonuje cwiczenia 2 lata, 6 mies. temu #111829

• Magda M
  • Moderator
  • McDreamy's Intern
A jaki dokładnie efekt chcesz uzyskać? Chcesz schudnąć, trenować na masę, siłę, wytrzymałość, gibkość ? To jest ważne, bo każdy trening jest inny i wymaga innej diety, intensywności, czasu i ćwiczeń. Niestety z tego co robisz teraz nie potrafię wywnioskować jaki efekt chcesz uzyskac dlatego pytam. Być może potem będę coś mogła doradzić.
..jeśli kochać, to wszystko z siebie dać..

Odp: czy prawidlowo wykonuje cwiczenia 2 lata, 6 mies. temu #111831

chciala bym dorobic sie jakis miesni wyzezbic ladnie sylwetke zwlaszcza chodzi mi o rece czyli pozbyc sie tluszczyku i wyzezbic miesnie podobnie z posladkami nie potrafie tego tak profesionalnie nazwac nie dawno zaczelam cos robic ze soba mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi i mi pomozesz z gory dziekuje

mam pytanko Lkreatynina czy sa jakies przeciwskazania do stosowania?

Scaliłam. Magda M.

Odp: czy prawidlowo wykonuje cwiczenia 2 lata, 6 mies. temu #111862

• Magda M
  • Moderator
  • McDreamy's Intern
Moniczko z twojej wypowiedzi wnioskuję, że chcesz sobie wyrzeźbić sylwetkę. No to ci powiem, że to najcięższy trening i chyba najlepiej byłoby się wybrać na siłownię, tam cię dokładnie pokierują. Niestety ogólnie ?dobry? trening jest dość skomplikowany. W ćwiczeniach które ty wykonujesz jest mały chaos. Choć mimo to jakieś efekty uzyskasz na pewno. Łatwiej jest wyrzeźbić ciało jeśli najpierw pozbędziemy się zbędnej tkanki tłuszczowej. Trening odchudzający, żeby zaczęły się spalać tłuszcze musi trwać przynajmniej 1 godzinę. Najpierw bowiem organizm spala cukry, potem białka i dopiero na końcu tłuszcze. Jeśli będziesz ćwiczyć krócej, albo np. 30 minut rano i 30 po południu, nie będziesz spalać tłuszczy. Jeśli chodzi o intensywność wysiłku to musi być on umiarkowany w granicach 50-60% VO2 max (tętno max) obliczyć można za pomocą wzoru:
(220 ? wiek np. 30 lat) razy 0,85 = 161 uderzeń na minutę-tętno-maksymalne,
(220 ? wiek np. 30 lat) razy 0,55 = 104 uderzeń na minutę-tętno-minimalne.
Najlepiej stosować trening dynamiczny, obejmujący duże grupy mięśniowe typu biegi, aerobic, jazda na rolkach, pływanie ? choć tu należy uważać bo chłodna woda w basenie może hamować oddawanie ciepła. Najlepiej trenować przed śniadaniem, bo wtedy szybciej uruchomisz spalanie tłuszczu. To tak pokrótce o odchudzającym.
Natomiast kształtowanie rzeźby to bardzo skomplikowany trening. Również konieczne jest podobnie jak w odchudzającym stosowanie diety. Pytałaś o L-karnityne. Ona wzmaga transport komórek tłuszczowych, podnosi wydolność organizmu w wysiłkach długotrwałych ponieważ charakteryzują się one pozyskiwaniem energii właśnie z kwasów tłuszczowych. Skraca jednocześnie czas powysiłkowej odnowy ponieważ przyśpiesza odprowadzanie ubocznych produktów przemiany materii. Redukuje masę tłuszczową masę ciała nie obniżając siły mięśniowej. Myślę , że stosowana przed treningiem może nieco pomóc. Natomiast co do innych odżywek stosowanych w sporcie to masz do wyboru : Kreatyna - wydłuża okres efektywnej pracy mięśni i skraca czas wypoczynku po intensywnym wysiłku. Stymuluje wzrost białek mięśniowych a co za tym idzie, powoduje wzrost siły i masy mięśniowej, HMB - wzmacnia system immunologiczny, obniża poziom cholesterolu, buduje masę i zwiększa siłę mięśniową redukując jednocześni tkankę tłuszczową. Podnosi wytrzymałość tlenową, a wraz z L?karnityną maksymalnie obniża zawartość tłuszczu w organizmie, powoduje o 1 do 2 razy zwiększenie siły mięśniowej. Choć wiem że pisałaś że pijesz jakąś odżywkę więc na pewno na opakowaniu pisze kiedy i jak stosować. W tym treningu nazwijmy go ?kulturystycznym? ;P najlepiej obrać sobie jedną grupę mięśniową czyli np. ręce, czyli jedno ćwiczenie podstawowe i 2-3 ćw izolowane. Ilość powtórzeń w 1 serii 8-12, ilość serii 5-6, przerwy 2-3 min. Ale tak jak powiedziałam jest to skomplikowana sprawa i najlepiej udać się na siłownię.
No i na efekt trzeba czekać bardzo długo.
Pozdrawiam Magda M.
..jeśli kochać, to wszystko z siebie dać..

Odp: czy prawidlowo wykonuje cwiczenia 2 lata, 6 mies. temu #111866

dziekuje ci bardzo za pomoc wiem ze to jest ciezki trening ale jestem zmotywowana i mam nadzieje ze wytrwam w tym wszystkim postaram sie dostosowac do wskazuwek ktore mi podalas jeszcze raz dziekuje i mam nadzieje ze sie uda pa
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Wanilia, annaoj, Reese, Magda M
Wygenerowano w 0.53 sekundy
You are here: Home | Forum