lekka.pl

Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

CERA - problemy i pielęgnacja
(1 przeglądających) (1) Gość

TEMAT: CERA - problemy i pielęgnacja

CERA - problemy i pielęgnacja 6 lata, 12 mies. temu #2479

Każdy chyba zna to uczucie kiedy dzieą przed imprezą, albo jeszcze gorzej w dniu randki z ukochanym patrzac w lustro z przerażeniem odkryjecie że wyskoczyl wam pryszcz...
co wtedy zrobic? jak najlepiej go zamaskować... a jeszcze lepiej co zrobić żeby uniknąć takich sytuacji?

6 lata, 12 mies. temu #30215

Ech, ja należę do osób, którym zmiany skórne towarzyszą od jakiegoś czasu od zawsze – i nie ma tu znaczenia, czy wybieram się na imprezę, na randkę czy do kina, one po prostu są i już. Pielęgnuję moją skórę wręcz mianiakalnie, jestem pod opieką dermatologa, ale i tak nie mogę się ich do koąca pozbyć...
Żeby nie dopuścić do takiej sytuacji, jaką opisałaś, na pewno trzeba:

1. Unikać ostrych przypraw, słodyczy, niezdrowego, mocno przetworzonego jedzenia – czyli np. pizzy, frytek, hamburgerów – ogólnie rzecz biorąc tzw. fast foodów.
2. Pić dużo wody, wysypiać się, unikać stresu.
3. Dbać o „bieżącą” pielęgnację skóry, nie stosować kosmetyków, które zawierają „zapychacze” porów albo agresywnie wysuszają (lub – jeśli chcemy ich używać – koniecznie łączyć je z kremami nawilżającymi przeznaczonymi do cery tłustej, do nich zalicza się np. Pityval LRP, Octopirox I. Eris, aby nie dopuścić do przesuszenia skóry, ponieważ to stymuluje ją do nadmiernej produkcji łoju, co prowadzi do powstawania nowych wyprysków).
4. Ważne też jest, aby nie stosować peelingów mechanicznych (czyli tych ze ścierającymi granulkami) przy skórze z wypryskami, ponieważ w ten sposób tylko roznosimy bakterie po całej twarzy, co sprzyja powstawaniu nowych wykwitów. Lepiej więc zamiast nich wybrać oczyszczające maseczki (np. z zielonej glinki Argiletz) lub peelingi enzymatyczne.

Jeśli zaś chcemy zamaskować jakieś wypryski, to używamy do tego celu korektora, trzymając się zasady, że beżowy – maskuje, zielony – ukrywa zaczerwienienia, a żółty – „ukrywa” sine cienie pod oczami

6 lata, 12 mies. temu #30216

• piranija
  • Wkręcony
  • ot taka sobie. kto mnie zna ten wie ;)
Ja dziękuję nie wiem komu za taką cerę jaką mam. Jeśli już coś mi wyskoczy, to zazwyczaj jest to malutkie w ilości sztuk jeden. Nie robię z cerą nic specjalnego. Nawet nie dbam jakoś niewiadomo jak. Żadne podkłady, żadne korektory. Specjalnych toników, pianek, żeli nie posiadam a nawet jak coś stoi na półce to jakoś nie używam
Ponociowo czekolada nie służy dobrze cerze. Ja zjadam zazwyczaj koło jednej tabliczki dzienie i jest oki W każdym razie - jaką by się cerę nie miało, to trzeba choć trochę o nią zadbać
merry X-mas

6 lata, 12 mies. temu #30217

Zazdroszcze takiej cery, u mnie w łazience można znaleść chyba wszystkie możliwe specyfiki do twarzy, ale dzięki nim jako tako ona wygląda, chociaż zawsze mogło by być lepiej...
trzeba chyba też pamiętać że cera zależy od wieku, i dopiero w wieku nastu lat pojawiają się pierwsze z nią problemy

6 lata, 12 mies. temu #30218

• magdolec
moja cera jak u piraniji ma się dobrze, przy czym niestety pomagają mi różne kremy, żele... tak, tak bez pielegnacji bym się nie obeszła... dwa razy dziennie myję twarz żelem antybakteryjnym potem krem z tej samej seri najczęściej Garniera... jakieś maseczki nawilżające tylko jak mnie najdzie czyli tak raz na dwa miesiące... korektora nie używam ale delikatny, tarzowy podkład mam w użytku...
co do rad to stosowanie się do tego co poleca maniaczka jest dobrym pomysłem... chociaż wszystko zależy od rodzaju skóry, od naszego organizmu... jeśli nie masz większych problemów to wystarczy, jeśli jednak masz to do dermatologa marsz;]
pzdr

6 lata, 11 mies. temu #30219

• **Dj_Diablica**
  • Tubylec
  • Mam na imie Agnieszka i mam 16 lat =) Nie będe pisaŚ tutaj nic o sobie bo tak naprawdę jak mnie troszke poznacie to sami ocenicia jaka jestem =] Jedni mogą mnie polubiŚ,a inni nie.Pozdrawiam :* :P
Witam =]

A u mnie bywa z tym różnie. Raz mam cere gładką,a innym razem wyskoczy mi troche pryszczy. Na co dzieą to używam jakieś toniki i żele.
A co zrobić jak przed imprezą czy też randką wyskoczy jakiś pryszcz?
Ja mam sprawdzony sposób na to :] Przecieram pryszcza perfumem żeby się wysuszył,a później można go już dobrze zamaskować korektorem. Perfum dobrze działa na pryszcze bo już następnego dnia zaczyna powoli znikać :]
<br>
<I>...^Życie jest piękne,gdy się żyŚ umie^...</I>
Moderatorzy: Wanilia, annaoj, Reese, Magda M
Wygenerowano w 0.65 sekundy
You are here: Home | Forum