lekka.pl

Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

NADŻERKA
(1 przeglądających) (1) Gość

TEMAT: NADŻERKA

NADŻERKA 7 lata, 1 miesiąc temu #5171

• Wanilia
  • Moderator
  • :)
Tutaj proszę umieszczać swoje pytana dotyczące nadżerki i wszystkiego, co jest z nią związane, czyli objawów, sposobu leczenia, itp. Proszę jeszcze o zwrócenie uwagi czy pytanie, które zamierzacie postawić, nie było już wcześniej zadane i czy nie została do niego udzielona odpowiedź.

Posprzątane - Wanilia
Ten obraz jest ukryty dla gości. Zaloguj się lub zarejestruj aby go zobaczyć.

"Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy!" - Stanisław Jerzy Lec
Ostatnio zmieniany: 3 lata, 3 mies. temu przez Wanilia.

7 lata, 1 miesiąc temu #41425

• diabli
  • Tubylec
Podobno każda kobieta ją miała, ma lub będzie miała... prawda? co to dokładniej jest? jak można ją wyleczyć? po czym poznać? i czy jest groźna? większość lekarzy próbuje ją zwalczać czopkami o nazwie Gynalgin (może o nim tez coś więcej?) z góry dziękuję i przepraszam za moją ciekawską naturę... ten temat nurtuje

7 lata, 1 miesiąc temu #41426

• Kaikiii
cześć Diabli, może nie jestem specjalistą ale troszkę o nadżerkach słyszałam. Nadzerki mogą pojawiać sie po nieleczonych stanach zapalnych pochwy, zranieniach, często po stosunkachitd... Jeżeli nadzerka jest niewielka można ją leczyć czopkami. Natomiast przy większych nadżerkach trzeba działać laserem. Masz rację nadzerki sa dośc typową przypadłościa kobiecą...czesto nawet się jej nie czuje.Objawami mogą byc natomiast, krwawienia między miesiączkami, lub po stosunku, albo niepokojące upławy.U ginekologa mozna sie dowiedzieć czy ma sie nadżerkę poprzez badanie. Wiem też że wieksza skłonnosć do nadżerek mają kobiety, które często zmieniają swoich partnerów seksualnych. Nadzerka raczej nie jest straszną dolegliwoscią, jednak nieleczona może doprowadzic do raka szyjki macicy ale niekoniecznie.
Pozdrawiam:) hehe A miałam być doktorem:D

7 lata, 1 miesiąc temu #41427

OJ ! To temat na wiele stron. Na pewno w Polsce "nadżerka" jest mocno demonizowana. Odkąd wprowadzono nowe sposoby badania i diagnostyki szyjki macicy- tzw kolposkopię- zrezygnowano ze stsowania terminu " nadżerka" dla niegroźnych często spotykanych zmian na szyjce objawaiających się zaczerwienieniem . Kolposkopia to badanie szyjki macicy- ogląda sie ja w kilkudziesieciokrotnym powiększeniu, często przez filtr po specjalnym przygotowaniu szyjki- najpierw przemyciem solą fizjologicznę, potem kwasem octowym a na koącu płynem Lugola. No i dzięki tym badaniom wiemy, co to jest ta nadżerka i jaki jest jej naturalny przebieg.
Proszę sobie na początku wyobrazić, że stajemy przed lustrem i przyglądamy się naszym ustom- na zewnętrznej powierzchni warg mamy gruby różowy suchy nabłonek , ale gdy odwiniemy wargi - widać cienki czerwony "mokry"- bo produkujący ślinę nabłonek. Jweśli dotkniemy nieumytym palcem tego grubego nabłonka- nic się nie zadzieje, jesli wprowadzimy bakterie do jamy ustnej- mogą pojawić się wykwity.
Podobnie wygląda na szyjce- idealna szyjka w miejscu widowcznym we wzierniku jest pokryta grubym nabłonkiem wielowarstwowym płaskim, który nie wytwarza śluzu, natomiast kanał szyjki- głębiej jest wyścielony nabłonkiem gruczołowym- walcowatym, cienkim- przez który przeświecają naczynia krwionośne- stąd ma on barwę żywoczerwona i wytwarza śluz, który umożliwia plemnikom przygotowanie się do wniknięcia do jajeczka- zapłodnienie go.
Dziewczynki rodzą się z całą powierzchnią szyjki i pochwą wyścieloną tym "czerwonym " nabłonkie- w przebiegu dojrzewania cofa się on do kanału, ale gdy jest jeszcze obecny u dziewczyny 20- letniej na tarczy poza ujsciem kanału to jest fizjologia- pod warunkiem, ze nie zagniężdżą się tam drobnoustroje. Niestety taki cienki nabłonek często stanowi dla drobnoustrojów wrota zakażenia. Zmieniony zapalnie nabłonek produkuje zapalną wydzielinę- tzw upławy. U niektórych kobiet taki nabłonek znajduje się na szyjce i nie ma objawów stanu zapalnego- cytologia prawidłowa- nie jest konieczne leczenie, jeśli pojawią sie upławy należy wdrożyc leczenie przeciwzaplne, jesli rzeczywiści dziewczyna ma dolegliwości, nawracające stany zaplane- można wykonać zabieg "kosmetyczny"- albo posmarować solcogynem- mocnym kwasem, który złuszczy nabłonek lub wykonać krioterapię- wymrożenie.
Inną postacią tzw. "nadżerki" jest tzw ectropion- stan, który powstaje po porodzie- wywinięcie szyjki ( to tak jakbyśmy przed lustrem wywinęły wargi) Również taki stan nie jest stanem przednowotworowym- ale stanowi wrota zakażenia dla wnikajacych drobnoustrojów- można wykonać zabieg wymrożenia lub elektrokoagulacji (wypALENIA) ALE NIE ZAWSZE JEST ON KONIECZNY.
Laseroterapia też jest stosowana- ale ze względu na koszt- rzadko.

Warto jeszcze powiedzieć kilka słów na temat kolposkopii- pamiętajmy - przy nieprawidłowej cytologii- dawniej według klasyfikacji Papanicolau- gr III, obecnie według protokołu szpitala w Bethesda- w razie ASCUS AGUS , inf wirusowej , lub SIL czy podejrzeniu raka szyjki powinno wykonywać się badanie kolposkowe. Umożliwia ono postwienie prawidłowej diagnozy, gdyż sama cytologia to około 20% błędnych wyników- i jest jedynie badaniem przesiewowym- zależy od sposobu pobrania i doświadczenia osoby oceniającej preparat.

7 lata temu #41428

• anonim
  • Świeżaczek
JAkie są przyczyny nadżerki? Czy dziewice mogą chorować na tę przypadłość?

7 lata temu #41429

Jak juz wspomniałam - mogą mieć i najpewniej jest ona wtedy fijologią- etapem przejściowym w osiąganiu dojrzałosci hormonalnej
Moderatorzy: Wanilia, annaoj, Reese, Magda M
Wygenerowano w 0.61 sekundy
You are here: Home | Forum