lekka.pl

Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Kuchnie świata
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Kuchnie świata

Kuchnie świata 6 lata, 2 mies. temu #12279

• Lenika
  • Świeżaczek
  • "Jestem ładna, jestem zgrabna, wiotka, słodka i powawbna" Jan Brzechwa "Samochwała" :o)
Heyka,
każdy lubi co innego. Są gusta i guściki w każej dziedzinie życia. Ktoś lubi horrory, inny komedie, ktoś czyta romanse, a ktoś inny kryminały. Ktoś uwielbia kuchnię polską, a ktoś inny . . .

A no właśnie. Jaką kuchnię lubicie? Ja osobiście przepadam za włoskim żarciem. Jak pomyślę o pizzy, cannaloni, risotto, lasagne, spaghetti, cappucino, triamisu i innych pysznościach to mi po prostu ślinka cieknie.

Jakie potrawy wy lubicie? Co możecie polecić innym? Mile widziane są przepisy :O)

6 lata, 2 mies. temu #93156

• tojuzniewiem
jestem smakoszką kuchnii polskiej- uwielbiam pierogi ruskie z duż ilością smietany (takie polskie ze az ruskie ;p) i kluski śląskie z gotowaną marchewką. od czasu do czasu kaszę gryczną z sosem grzybowym i ogórkami kiszonymi chętnie wszamię. kiedys kasza była moją zmorą i gotowana była bardzo często. kiedy w koącu ja polubiłam to sie prawie w ogóle jej nie robi, ale jak mnie naleci....

bardzo mi też smakują kotlety z kurczaka w sosie musztardowym.

kuchnia amerykaąska i brytyjska mi nie smakuje- ciężkosrawna, tłusta, kaloryczna i niesmaczna (zwłaszcza fast foody). z włoskiej tak jak napisłas lubie tiramisu, ale spaghetti jest takie sobie. nie wiem co ludzie w nim widzą.....ale gust to gust i o gustach sie nie dyskutuje.

6 lata, 2 mies. temu #93157

• cichaczyk
  • Przyspawany
  • kocham mojego prosiaczka :o)
A ja uwielbiam kuchnię chiąską

przepis na moją chiąszczyznę:

składniki:
- pierś z kurczaka
- 3 cebule
- grzyby mun
- kielki soi
- kukurydza w puszcze
- orzeszki najlepiej nerkowca ale moga być i ziemne
- fasolka szparagowa(może być mrożona, ze słoika, zywa)
- opakowanie curry (koniecznie kamis bo inne sa beznadziejne)
- sos sojowy
- imbir, pieprz, trochę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia

wykonanie:

1. zrobić sos: 1/2 sosu sojowego, przyprawy, curry, woda- w miseczce, potem zawsze można wody dolac jak będzie za malo
2. grzyby obgotowujemy i kroimy
3. fasolkę obgotować, pokroić na 3 cm kawałki, tej ze sloika chyba nie trzeba gotować
4. pierś pokroić na małe kawałki, najlepiej podłużne, ale jak kto woli, podsmażyć na oliwie a potem wrzucic do sosu- mięsko przejdzie przyprawami
5. na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojjoną (cebulę na 4 dzieliny i kroimy w centymetrowej grubości paski
najlepiej wszystko robić w woku, albo na bardzo dużej patelni, albo w garnku teflonowym lub i grubym dnie no więc wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i dusimy przez kilka minut. Jeśli uważamy że jest za mało wody to można trochę dolać, zagęszczamy mąką rozrobiona z wodą
podajemy z ryżem, pycha! chyba dziś zrobię
('o',)

6 lata, 2 mies. temu #93158

• Gumis
  • Przyspawany
  • Dosc wysoki, ladnooki i do tego baby na mnie leca ;P XD
Zdecydowanie popieram tojuzniewiem Nie ma to jak nasza rodzima i dosc tlusta kuchnia Szczegolnie lubie dania miesne jak nasz schabowy z kapusta i ziemniakami, troche mniej lubie pierogi, ale jesli ktos mi zaserwuje to na pewno zjem. Przyznam, ze ruskich ze smietana nie jadlem, bo jakos mi tak nie podchodza, raczej do pierogow z owocami dodaje smietane. Mam takie "zboczenie", ze pierogi jem zawsze zimne badz odsmazane dlatego to dziwnie wyglada gdy wszyscy juz koncza swoja porcje, a ja siedze i czekam, az wystygna Przepadam tez za kluskami slaskimi z sosami (szczegolnie grzybowym) badz tylko z odrobina cukru. Popularna u nas jest kuchnia wloska z ktorej jedynie pizza mi podchodzi po spagetti momentalnie mnie zatyka i ogolnie potrawy z makaronem sa nie dla mnie
Bywa rowniez, ze sprobuje jakas potrawe z kuchni meksykanskiej, bo lubi ostre potrawy, lubie rowniez dodawac papryke, a to jeden z podstawowych skladnikow w tego typu potrawach.

4 lata, 7 mies. temu #93159

Do założenia tego jakże ważnego tematu zainspirowała mnie zupka chińska, jaką właśnie ze smakiem wszamałam;-) Co myślicie o tym "daniu"? Wcinacie ze smakiem, sięgacie po nie tylko gdy lodówka pusta, jest to wasz nieodłączny posiłek na biwakach i wakacjach czy gardzicie nimi i nigdy byście ich nie przyrządzili?
Jeśli już wcianacie to jakie są wasze ulubione? Typowe zupki chińskie czy może zupki z torebki?

Ja osobiście mam raz na jakiś czas takie naloty, że chodzi za mną zupka chińska i wcinam ją z apetytem;-) Poza tym zupki chińskie to dla mnie najlepszy posiłek jeśli trzeba coś zjeść i się najesc nie wydając więcej niż 2 zł;-) Wiadomo, że takie rzeczy to chemia, nic w tym zdrowego, nie może to być zbyt częsty posiłek, jeśli chce się mieć żołądek i wątrobę zdrową.

Lubię typowe chińskie zupki z makaronem, nie przepadam natomiast za gorącymi kubkami. Mój ulubiony "smak" to Kurcze Pieczone z Knorra, kiedys, jak jeszcze nie było nudli Knorra to lubiłam łagodną zupke Viffona;-)

4 lata, 7 mies. temu #93160

• Iskierka*
  • Przyspawany
  • "Bla bla bla" Gigi D'Agostino ;) :)
Polecam kuchnię kubanską - szczególnie miłośnikom ryżu w kubanskich potrawach wykorzystuje sie owoce i warzywa raczej mało popularne lub wręcz nieobecne w naszej kuchni - maniok, batat, gotowane banany. Ogólnie wszystko pyszne

Oczyiwście kuchnia polska też jest wspaniała. Dużo obcokrajowców zazdrości nam bigosu czy kopytek, i jest czego zazdrościć
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Wanilia, annaoj, Reese, Magda M
Wygenerowano w 0.80 sekundy
You are here: Home | Forum