lekka.pl

Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Niezdrowa Kawa ? Za i przeciw...
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Niezdrowa Kawa ? Za i przeciw...

Niezdrowa Kawa ? Za i przeciw... 2 lata, 3 mies. temu #112506

• neska
  • Szarak
Ostatnio czytałam bardzo interesujący artykuł o wpływie kawy na organizm, gdzie dużo mitów o szkodliwości kawy zostało obalonych.
A co Wy sądzicie o piciu kawy? Zdrowe to jest czy nie?

Odp: Niezdrowa Kawa ? Za i przeciw... 2 lata, 3 mies. temu #112513

• tagalog1
  • Świeżaczek
Wszystko zalezy od ilości kawy jaka jest spożywana oraz od tego, kto ją pije. Picie kawy ma podobno i plusy i minusy. Do plusów należy zaliczyć korzystny wpływ na pamięć krótkotrwałą, koncentrację. Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby i niektóre nowotwory i wpływa korzystnie na układ trawienny. Co do negatywów, nadmierne spożycie kofeiny jest szkodliwe, np. duże spożycie kawy może przyczyniać się do chorób serca. Ale czytałam, że tak naprawdę badania nad wpływem kawy na organizm przynoszą ciągle nowe rewelacje. Ja kawę piję sporadycznie, bo mi smakuje, ale staram sie nie przesadzać .

Odp: Niezdrowa Kawa ? Za i przeciw... 2 lata, 3 mies. temu #112516

• neska
  • Szarak
Spory o to, czy kawa szkodzi, czy też nie ciągną się i ciągną i co chwila kolejne badania potwierdzają jedną lub drugą teorię. Gdyby tak kawa zmniejszała ryzyko wielu groźnych jak wymieniłaś chorób, to fajnie by było, ale wiem, że kawa podnosi też poziom cholesterolu, szkodliwe są też substancje drażniące, zawarte w każdej kawie, no chyba nie ma ich jedynie Astra niskodrażniąca, swoją droga fajnie, że taka kawa w ogóle jest w sprzedaży i mozna ja pić bez obaw. Jeszcze fajne jest w kawie to, że tak pobudza świetnie i rewelacyjnie smakuje, a najfajniejsze że przyśpiesza przemianę materii ,

Odp: Niezdrowa Kawa ? Za i przeciw... 2 lata, 3 mies. temu #112524

• tagalog1
  • Świeżaczek
Zgadzam się. Astrę piją moi rodzice i bardzo sobie ją chwalą. Z badaniami i sporami w kwestii wpływu kawy na zdrowie jest trochę tak, jak z wyborem masło czy margaryna.
co do wpływu na mój organizm, nie odczuwam aż takiego pobudzenia po kawie, ale może dlatego, że więcej w niej mleka niż samej kawy .

Odp: Niezdrowa Kawa ? Za i przeciw... 2 lata, 3 mies. temu #112536

• neska
  • Szarak
Mleko neutralizuje kofeinę dlatego nie odczuwasz tego energetycznego kopa po kawie
Ja to piję czarna kawę, ale z cukrem a czasami to i z prądem! Na przykład takim:
filiżanka mocnej kawy, kieliszek likieru amaretto, bita śmietana, ewentualnie cukier Wlewam gorącą astrę do filiżanki, dolewam amaretto, dekoruję bitą śmietaną. Pycha!

Odp: Niezdrowa Kawa ? Za i przeciw... 2 lata, 3 mies. temu #112548

• Reese
  • Administrator
  • Bloody Root
Wybielanie zębów na dzień dzisiejszy kosztuje u mnie 900zł. Zabieg ten nie u każdego można wykonać, a z tych, u których można, sporo nie wytrzymuje bólu i schodzi z fotela po 10 minutach. Powiązać moją wypowiedź z piciem kawy zapewne same dacie radę.
:* :* :* :* :* :* :* :* :* :*
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Wanilia, annaoj, Reese, Magda M
Wygenerowano w 0.76 sekundy
You are here: Home | Forum